Starten met beginnen

Starten met beginnen

Onlangs vroeg Rachel Levi in de Chaos in de Orde podcast mij welke tip ik zou geven aan andere Creative Changemakers. De vraag overviel mij enigszins waardoor mijn eerste reactie was: ‘Gewoon Doen!’

‘Gewoon doen’… ik hoorde het mezelf zeggen. Wanneer het zo simpel was zou iedereen al lang gestart zijn. Een tip waar echt niks aan hebt.

Wanneer ik op zo’n knoop- of keerpunt zit, ben ik net een dwaallicht. Met verschillende dingen maak ik beginnetjes maar net te weinig om door te pakken. Het lijken ideetjes die in een broedkamer zich aan het ontwikkelen zijn. En dat kost tijd en dus vraagt dat ook geduld.

Terug naar “Hoe begin je dan gewoon?” Hoe start je en hoe ga je over tot actie? Ik heb mezelf eens naar mezelf gekeken en hoe het proces eruitziet van dat wat ik dan eigenlijk doe.

Een van de vragen waar ik keer op keer op vastliep was de vraag wat zijn mijn dromen, wensen en doelen? Ik zocht naar iets groots en meeslepends, mijn ambitie, mijn stip aan de horizon, het ultieme doel. Ik kan je vertellen, die gedachten waren zo vermoeiend dat ik al stopte voor ik was begonnen. Dat moest anders.

Wat had ik nodig om van start te kunnen? In ieder geval rust en ruimte in mijn hoofd. Dat betekent voor mij ook het ordenen van gedachten. Voor mij werkt dat het prettigste door het maken van een (getekend) lijstje, alle dingen die ik nog moet doen in een overzicht. Dus alle eerdere lijstjes op één nieuwe lijst. Ik heb een speciaal ‘Things to Do’ boek gemaakt, waarin alle acties staan. Hierdoor stopte de verzameling met losse briefjes en lijstjes.

Ik pakte een groot stuk papier (flipoverpapier) en tekende een grote wolk. Het vel plakte ik op de wand van mijn werkkamer. Dit werd de plek waar mijn wensen, dromen en doelen konden landen.

Er was nog ruimte over op het papier waar ik een schema maakte. Vergelijkbaar met een Kanbanboard (overzicht met To do | Doing | Done) alleen dan op een manier dat ik het prettig vind om mee te werken, dus met tekeningen, kleuren en tussenstappen.

Tijdens het tekenen van de wolk en het schema popten er al ideeën op, ik wil graag een marathon lopen, ik wil graag de teksten van mijn website aanpassen, opknappen van de werkkamer, een nieuwe fiets. Al deze ideetjes schreef of tekende ik op een post-it en de post-it plakte ik in de wolk. Tijdens het tekenen kwamen er nog veel meer wensen en doelen. Ze vlogen wel alle kanten op, op sportief vlak, praktisch, dingen voor lange termijn, dingen voor korte termijn. Wat had ik nodig om … de werkkamer aan te pakken? … het blog te schrijven? … waar heb ik zin in?

En terwijl ik zo bezig was, besefte ik mij dat ik al was begonnen. Zo simpel is het eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven

Menu

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Neem contact met me op!

error: Content is protected !!