Opgeleverd werk

Portfolio

De afgelopen jaren heb ik tal van praatplaten gemaakt voor bedrijven, organisaties en overheden. De doelen van deze praatplaten zijn vaak heel uiteenlopend, variërend van strategische planning tot interne communicatie en visuele ondersteuning bij besluitvorming. Ik nodig je uit om door mijn werk te bladeren en de mogelijkheden te ontdekken die visuele communicatie kan bieden voor jouw organisatie. Mocht je specifieke vragen hebben of meer willen weten, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Opsterland; in gesprek met dorpsbewoners

Een visueel verslag wordt vaak gebruikt om meningen op te halen. Zo ook in de Gemeente Opsterland, waar een serie over de beleidsvisie 2040 werd verspreid over verschillende dorpsbijeenkomsten. In elk dorp gingen mensen van de Gemeente met dorpsbewoners in gesprek over hoe hun dorp er in 2040 zou uitzien. Vooraf hadden we bedacht dat het overzichtelijk zou blijven door te werken met verschillende persona’s, die elk een thema vertegenwoordigde dat te maken had met leefbaarheid, zoals wonen, het verenigingsleven, kwetsbare groepen en eenzaamheid. Door de input direct en live zichtbaar te vertalen naar papier en stift, voelen deelnemers zich meer uitgenodigd om hun ‘duit in het zakje’ te doen: het voelt alsof elke mening er toe doet.

De gezamenlijke opbrengst werd door mij vertaald naar een praatplaat die (later) fysiek is overhandigd aan Plaatselijk belang. De Praatplaat vormt een beknopte samenvatting van hetgeen waarover gesproken is die avond en geeft zowel bestuurders als bewoners iets om naar te verwijzen: ‘Dít is wat er gezegd en toegezegd werd…’. Het is daarbij van belang dat ik als tekenaar niet alleen goed visualiseer, maar ook exact luister om die boodschap exact weer te geven: soms hangt er naderhand veel van af.

Leeuwarden: meedenken over sportnota

Door de Gemeente Leeuwarden werd ik gevraagd om te komen tekenen. Zo maakte ik tijdens een informatiebijeenkomst over Sport- en beweegbeleid in Leeuwarden deze visual. Deelnemers werden hiervoor uitgenodigd mee te denken over hoe de sportnota een succes zou worden, op een event dat gefaciliteerd werd door Start2Create. Een mooi voorbeeld hoe een interactief programma leidt tot een goede verbinding, het ophalen van veel informatie en het verhogen van de betrokkenheid, uiteraard vertaald naar een concreet eindresultaat.

Als zakelijk tekenaar maakte ik live een tekening van dit proces, zodat de informatie gedeeld kon worden met betrokkenen die niet aanwezig konden zijn. Vooraf hadden we ook al bedacht dat de visual zou fungeren als mooi naslagwerk voor de deelnemers om mee te nemen naar hun eigen organisatie en of opleiding. In veel gevallen is een visual of praatplaat veel vaker en breder te gebruiken dan wordt bedacht op het moment dat een klant mij benadert.

Waadhoeke: verbinding tussen ondernemers

Afgelopen januari kreeg ik een appje van Wouter. Wouter heeft een community opgericht voor ondernemers in de Waadhoeke. Hij wil de verbinding tussen lokale ondernemers vergroten, onder andere door het online promoten van de deelnemers en het uitgeven van een eigen magazine: ‘Waadhoeke in Bedrijf’. Een volgende stap was het opzetten van een Open Coffee Event, waarbij ondernemers op informele wijze met elkaar in contact komen. Daarvoor wilde Wouter graag een tijdloze praatplaat waarmee hij toekomstige deelnemers kan meenemen in zijn verhaal, die ik mocht maken. We hebben bewust gekozen voor een visual zonder tekst, zodat de plaat voor meerdere doeleinden te gebruiken is. In de tekening is zowel het proces te herkennen maar laat ook de toegevoegde waarde voor de ondernemer zien. Bovendien zijn de afzonderlijke tekeningen ook afzonderlijk aangeleverd om te kunnen gebruiken voor andere uitingen. Deze opdracht heb ik digitaal uitgewerkt.

BMC; de toekomst bestendige samenleving

Tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werden de bezoekers geprikkeld om na te denken over een toekomstbestendige samenleving. De stand van BMC was ingericht met een grote tekenwand waarop Wietske Westra (Studio Tekenkracht) en ik op basis van een achttal thema’s ideeën ophaalden die bij kunnen bijdragen aan het bepalen van beleid en visies. Op interactieve wijze werden de betrokken bij de thema’s. Goede ideeën werden door de bezoekers op een kaartje geschreven en in een grote glazen pot gegooid. De tekenaars trokken vervolgens een kaartje en verbeelden de oplossingen in een tekening op de wand. Gedurende de tweedaagse groeide de opbrengst, werden ideeën verrijkt en ontstond een schat aan bruikbare suggesties en oplossingen om met de opgaven aan de slag te gaan.