Blog Kreas Tekenwerk

Je vindt hier inspirerende verhalen achter de tekeningen die ik maak, evenals anekdotes en inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn hardloopavonturen. Dit blog is een plek waar ik mijn ervaringen en gedachten deel, en ik hoop dat je net zoveel plezier beleeft aan het lezen ervan als ik aan het schrijven.

Dank je voor je bezoek, en ik hoop dat je geniet van de verhalen en misschien zelfs inspiratie opdoet voor je eigen reis. Veel leesplezier!

9 valkuilen kreastekenwerk

Mijn eerste 9 valkuilen als ondernemer

De valkuilen van een startende ondernemer

In mijn eerste illustratieproject leerde ik waardevolle ondernemerslessen, al waren sommige daarvan achteraf gezien inkoppertjes. Een van mijn eerste opdrachten als tekenaar van Kreas Tekenwerk kwam van een schrijver die vroeg of ik illustraties wilde maken voor korte kinderverhalen. Vol enthousiasme begon ik aan de opdracht, trots dat mijn tekeningen in een kinderboek zouden verschijnen. Iets heel anders dan een live tekenopdracht of praatplaat.

Na een positieve kennismaking en een succesvolle start met de eerste illustraties, kreeg ik steeds meer verhaaltjes om te illustreren. We gingen zonder duidelijke afspraken van start. Dat was mijn eerste fout, of beter gezegd, les 1: Maak altijd duidelijke afspraken, het liefst in een vroege fase. Ik was zo gefocust op het creëren van aansprekende karakters voor kinderen, dat ik vergat om afspraken te maken over het aantal illustraties en de looptijd van het project. Pas na veertien tekeningen begon ik me af te vragen waar we eigenlijk naartoe werkten. Uiteindelijk kwam het totale aantal uit op twintig illustraties.

Dat jaar tekende ik veel en experimenteerde met verschillende stijlen en gelaatsuitdrukkingen. Deze evolutie was zichtbaar in mijn werk, maar helaas leidde het ook tot problemen. Na de oplevering van de twintigste illustratie kreeg ik te horen dat de schrijver ontevreden was. De hoofdpersoon had op sommige illustraties volgens hem een “te dikke kop.” Deze feedback kwam voor mij als een verrassing, en ik had gewild dat hij dit eerder had gemeld. Hier leerde ik les 2:Maak duidelijke afspraken over feedbackmomenten en het aantal opleveringen.

De opdracht had me zoveel energie gekost dat ik geen fut meer had om opnieuw aan de slag te gaan. Bovendien begon ik te beseffen dat ik veel tijd had geïnvesteerd zonder enige vergoeding. Dit bracht me bij les 3: Zorg voor duidelijke afspraken over de vergoeding. Tijdens onze eerste ontmoeting hadden we het wel gehad over een vergoeding per verkocht boek, maar dit was nooit vastgelegd. Uiteindelijk leverde het project mij veel leergeld op, maar financieel stelde het weinig voor.

Het boek kan dicht

Na het intensieve jaar vol werk, besloot ik alle illustraties uit te printen en bij de schrijver langs te gaan. We bespraken welke illustraties aangepast moesten worden en ik stelde een deadline van drie weken om de aanpassingen af te ronden. Mijn aandeel in het project leek daarmee afgerond (december 2022). Na enkele maanden kwam de volgende verrassing: de vraag of ik alle liggende illustraties kon omzetten naar een staand formaat. Dit bracht me bij les 4: Maak duidelijke afspraken en leg deze afspraken vast.

Weer een paar maanden later informeerde ik naar de status van het boek. Tot mijn verrassing kreeg ik een foto van de proefdruk, maar er was iets mis: mijn naam stond verkeerd gespeld op de kaft. Gelukkig was dit nog maar de proefdruk. Dit leidde tot les 5: Maak afspraken over jouw betrokkenheid bij het verdere proces. We hadden afgesproken dat de schrijver het boek in eigen beheer zou uitbrengen, maar wat dit precies inhield, werd me pas later duidelijk.

Toen ik later een poster kreeg toegestuurd via de app met een reclame voor het boek, zag ik tot mijn schrik dat mijn naam nog fouter gespeld was dan op de proefdruk. Helaas was dit niet alleen op de poster het geval, maar ook op de boeken die gedrukt waren. Les 6: Zorg ervoor dat je altijd de proefdruk inziet voordat het boek naar de drukker gaat. Ook besefte ik dat ik afspraken had moeten maken over het gebruik van mijn illustraties voor andere doeleinden, zoals posters of social media (les 7). In de link uitleg van Marlous de Vries over licenties.

De fout met mijn naam voelde als de druppel. Na meer dan 60 uur werk zonder noemenswaardig resultaat, was mijn geduld op. Uiteindelijk kreeg ik een minimale vergoeding voor mijn werk. Het project leverde me weinig op, behalve de nodige ondernemerslessen.

Ondanks alles voelde ik me geen eigenaar van het boek. Het eindresultaat was niet iets waar ik trots op was. Toen ik het eerste exemplaar ontving, viel mijn zoon direct de slordigheden in de tekst op. Dit had eenvoudig voorkomen kunnen worden. Daarnaast stonden er geen twintig verhaaltjes in het boek, maar slechts tien. Hier leerde ik les 8: Loslaten waar je geen invloed op hebt.

Les 9; Als ondernemer is het belangrijk om successen te vieren, en dat doe ik nu door te vieren dat het project klaar is. Hoewel het van buitenaf misschien als een succes lijkt, voelt het voor mij vooral als een afsluiting van een leerproces. Het boek kan dicht.

Wat zijn jouw Ondernemerslessen?

Leren en groeien als ondernemer gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Wat heb jij geleerd uit je eerste projecten? Deel je ervaringen, en misschien leer je nog een nieuwe les van een andere ondernemer.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Neem contact met me op!