Live tekenen in de Puddingfabriek
Afgelopen zaterdag was een inspirerende en levendige dag in de Puddingfabriek, waar ik als zakelijk tekenaar aanwezig mocht zijn tijdens een door Instituut Rathenau georganiseerd evenement. Het doel van de bijeenkomst was om inwoners uit Groningen en Drenthe te betrekken bij een open dialoog over de invloed van digitalisering op sociale relaties. Centrale thema’s zoals liefde, vriendschap en familiebanden in relatie tot technologie kwamen uitgebreid aan bod in burgerpanels. Vragen zoals “Kun je verliefd worden op een robot?” en “Wat betekent het als je nabestaanden een digitale kloon van je kunnen maken?” zetten de deelnemers aan het denken over de toekomst van sociale relaties.
Live tekenen aan de tafels Tijdens de sessies in de middag werd aan zes tafels gesproken over de diverse thema’s. Elke tafel werd begeleid door een facilitator en bijgestaan door een tekenaar, die in real-time de voordelen en zorgen over deze digitale ontwikkelingen vastlegde op papier. De uitdaging lag in het feit dat ik analoog tekende, zonder digitale hulpmiddelen zoals gummen of schuiven met tekeningen. Dit vroeg om geconcentreerd luisteren en het maken van vlotte visualisaties, terwijl deelnemers meekeken en direct feedback konden geven.
Organisatie en sfeer De organisatie was tot in de puntjes geregeld. Dit zorgde voor een gezellige ontspannen sfeer. Voor mij was deze middag ook heel waardevol omdat ik het bijzonder inspirerend vond om met de andere tekenaars (Puck, Ineke, Hemlich, Gijs en Jos) te tekenen, en om te zien hoe ieder op zijn eigen manier de thema’s tot leven bracht.
Bij de afsluitende borrel werden de laatste details op de tekeningen gezet, en konden we samen terugkijken op een gevarieerd en geslaagd resultaat.
Complimenten aan Puck (en Stichting Futerra) voor deze fijne live tekenopdracht!